среда, 6. април 2011.

"Swarovski" nakit


Swarovski kristalna lepota

Swarovski porodica potiče iz Češke, dugi niz godina umetnost sečenja stakla prenosila se sa kolena na  u porodičnoj staklari. Godine 1892 mladi naslednik porodice Danijel Swarovski je konstruisao svoju mašinu za sečenje stakla i tako napravio revoluciju u oblikovanju kristala. Kada je shvatio sve prednosti svog izuma, odlučio je da je ne patentira već da je zadrži za sebe i razvoj porodičnog posla, kao strogo čuvanu tajnu.

 Još jedno blistavo otkriće pomoglo mu je u razvoju porodičnog posla. Zadivljen prirodnim senzacijama svetlosti na Severnom Polu, Danijel je  1956 kreirao glamurozni kristal Aurora Borealis, u tome mu je  pomogao francuski kreator Christian Dior. 



Godine 1977 prvi put  Swarovski kompanija ulazi u svet nakita i mode, prve proizvode ove vrste plasirali su u SAD. Deset godina kasnije 1987 njihove prodavnice osvanule su u Velikoj Britaniji, a kasnije po celoj Evropi.

Danas je njihova ponuda toliko široka da je prosto nemoguće nabrojati sve artikle koje nude. Od najpoznatijeg i najomiljenijeg nakita, satova, preko ukrasnih figurica, lustera i lampi, komada nameštaja, odeće i obuće, torbi i različitih upotrebnih predmeta. A njihovi kristali se mogu videti na telefonima, automobilima, kao dekoracija celim prostorijama, na primer  kupaonicama i mnogim drugim mestima i predmetima. Zajedničko  svemu navedenom  glamur, luksuz i stil.

Jedan od najekskluzivnijih brendova predmeta od kristala Swarovski osnovao je Daniel Swarovski u tadašnjoj Austrijskoj Monarhiji. Nakon dvogodišnjeg rada u očevoj radionici za preradu stakla, stekao je iskustvo u sečenju stakla, da bi 1892. godine izumeo automatsku mašinu koja je preokrenula proces sečenja kristala. 1895. godine osnovao je kompanijuSwarovski. Imao je mnogo revolucionarnih ideja za patente, pa je odlučio da se preseli u Wattens u Austriju, kako bi pobegao od radoznale konkurencije i osnovao fabriku u kojoj će moći da realizuje svoje namere. Danas je ova fabrika pretvorena u muzej. 
Širok spektar Swarovski proizvoda obuhvata nakit, satove, kristalne skulpture i minijature, kućne dekorativne predmete i lustere. Takođe proizvodi i kristalna zrna kako bi pomogao rad dizajnera i umetnika. Specifičnost Swarovski kristala je u njihovom neverovatnom sjaju i svetlucanju, koja je rezultat udela olova u materijalu, i to 32%. Neki od kristala su glazirani kako bi postigli efekat duge. 

Originalni logo brenda bio je cvet, ali je 1988. godine zamenjen današnjim labudom. 
Tokom svog postojanja od preko 100 godina Swarovski je konstantno širio svoje polje poslovanja. Swarovski Optik je nastao kada je Wilhelm Swarovski, sin osnivača, vođen interesovanjem za astronomiju, započeo rad na unapređenoj verziji dvogleda i teleskopa.
2007. godine Swarovski je ostvarivši saradnju sa kopmanijom Philips lansirao kolekcijuAktivnih kristala. U početku je kolekcija obuhvatala četiri modela USB memorijska nosača i četiri modela slušalica za unutar uha, dok su 2008. godine uključeni i bluetooth adapteri. Svi ovi proizvodi su dekorisani u Swarovski stilu sa kristalima raznih oblika.



4 коментара: