среда, 6. април 2011.

Sve o nakitu

Nakit: uglavnom se smatra da ga nose samo pripadnice lepšeg pola. Tačno je da ga one nose više, ali nosiće i muškarci lančić oko vrata (ili lanac, neki od njih), poneki prsten, minđušu... U svakom slučaju, za nakit (kao i za većinu stvari u životu) postoje pravila, takozvana kultura nakita. Evo šta bi bilo dobro da znate.




Nakit se poslednji stavlja, a prvi skida; obavezno se skida pre odlaska na spavanje i kupanja. Čuva se u kutijama obloženim finim, mekim materijama koje će ga čuvati od oštećenja.

Iako vas ulepšava, nakit se ne nosi prilikom odlaska u salone lepote, jer može doći u kontakt sa hemikalijama koje će ga oštetiti. Ne nosi se ni na rekreaciju na plaži, pošto ga i znoj i kreme mogu oštetiti.

S vremena na vreme, nakit je obavezno očistiti i ispolirati. Za to se treba konsultovati sa stručnjakom.

Što se nošenja nakita tiče, poželjno je da nikada ne nosite istovremeno više komada nakita, bilo na vratu, na ruci ili na prstu - izgledaćete kao božićna jelka.

Na prstu se nosi po jedan prsten (eventualno može da se kombinuje s burmom, jednom kad do toga dođe). Treba pažljivo kombinovati boju i dizajn kako zlata, tako i ugrađenog kamenja.

Što se devojaka tiče, dobro je, ukoliko možete, u kutiji za nakit uvek imati bisernu ogrlicu i minđuše. To je klasika (čitaj: ne može da izađe iz mode), zbog jednostavnog i neupadljivog izgleda zahvalno je za kombinacije i uvek je elegantno.


Teško da ste sada u prilici za to, ali kad možete, dobro je uvek kupovati nakit sa pravim kamenjem (brilijantima, safirima, smaragdima, rubinima, u jeftinijoj varijanti cirkonima i poludragim kamenjem). Plastika i bižuterija može izgledati slatko (dobro urađena bižuterija može čak izgledati i elegantno), ali pravi nakit je, pa, pravi.

Uvek je dobro kupovati vredan nakit u radnjama - one su garant kvaliteta koji se može proveriti, pošto je svaki komad obeležen žigom proizvođača. 



Нема коментара:

Постави коментар