субота, 9. април 2011.

Chanel


Chanel je francuski modni brend sa sedištem u Parizu, koji je stvorila Coco Chanel. Chanel je jedan od najprepoznatljivijih brendova luksuznih proizvoda poput odeće, obuće, torbi, parfema, šminke i kozmetike, ali i visoke mode.

Sami počeci brenda Chanel vezuju se za prodavnicu koju je Gabrielle Chanel otvorila 1909. godine u prizemlju kuće kluba Balsan u Parizu, i koja će kasnije postati jedna od najvećih modnih imperija u svetu. Klub Balsan je bio stecište lovačke elite Francuske, u koji su gospoda dovodila i svoje ljubavnice, pružajući Coco priliku da im prodaje dizajnirane šešire. Jedan od članova kluba, Arthur Capel, video je u dizajnerki Coco ženu sa smislom za biznis, te joj je pomogao da otvori prodavnicu u ulici Cambon u Parizu do 1910. godine. Ovde je Coco počela da prodaje svoje kolekcije ženske sportske garderobe. Prvi Svetski rat je uveliko uticao na modu, obzirom da su žene morale da rade poslove u fabrikama koje su pre rata obavljali muškarci. Stoga je Coco, osluškujući potrebe dama, u svom novom butiku (takođe u ulici Cambon, ali pored hotela Ritz) počela da prodaje toplu garderobu poput blejzera od flanela, pamučnih suknji ravnog kroja, dugaških džempera i sl. Jednostavnost ove garderobe učinila je Coco poznatom širom Francuske. Narednih godina Coco Chanel je stekla reputaciju značajnog francuskog modnog dizajnera. Dvadesetih godina Coco je uvela ženske kostime iz dva ili tri dela, koji su ostali moderni modeli do današnjih dana.







1921. godine Earnest Beaux je stvorio parfem za Coco i ona ga je nazvala po svom srećnom broju 5. Ovaj parfem je dostigao svetsku slavu, kao i njene kolekcije garderobe. Coco je preminula 1971. godine u 87.-oj godini dok je još radila i dizajnirala. Vođstvo kompanije su tada preuzeli Yvonne Dudel, Jean Cazaubon i Philippe Guibourge. Kuća Chanel je nastavila prosečan uspeh, a Jacques Wetheimer je kupio celu kompaniju.
Alain Wertheimer, koji je preuzeo kompaniju nakon smrti svoga oca Jacques, angažovao je dizajnera Karl Lagerfelda 1983.godine, želeći da podigne ugled Chanela. Lagerfeld je postigao veliki uspeh dizajnirajući za Chanel, uspevajući da održi klasičan izgled i Chanel legendu.



Deo vlasništva kuće Chanel danas poseduju Alain Wertheimer i Gerard Wertheimer, unuci prvog partnera Chanel-a iz 1924. godine - Pierre Wertheimer. Glavna konkurencija Chanela je brend Christian Dior iz LVMH grupe. 
Mnogi supermodeli i slavne ličnosti iz sveta šoubiznisa predstavljali su Chanel. Neki od njih su iCatherine Deneuve (reklama za Chanel No.5, 1970.god.), zatim Nicole Kidman (reklama za Chanel No.5, 2000.god.), Audrey Tautou (trenutno reklamira Chanel No.5), kao i čuvenaMarilyn Monroe (reklama za Chanel No.5 pedesetih godina). Chanel reklame sa likom Marilyn Monroe spadaju u najčuvenije slike u istoriji marketinga brendova. 
Gabrielle "Coco" Chanel, tvorac brenda sa svojim imenom, uvela je nove pojmove u modnu industriju vraćajući se na osnove dizajna, uvodeći eleganciju, stil i originalnost. 




























Нема коментара:

Постави коментар